16 June 2009

SULUK DI KAKI BUKIT


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Selawat dan salam buat Rasulullah s.a.w.

Alhamdulillah, syukur kehadrat Ilahi kerana mengizinkan saya bersuluk selama 3 hari di sebuah surau dekat kaki bukit. Berpuasa selama 3 hari berturut-turut diluar bulan Ramadhan amat berat bagi manusia biasa. Apatah lagi mengurung diri di dalam surau, membuat tumpuan kepada Allah Ta'ala setiap saat dan memenuhkan masa di atas sejadah. Semua ini telah dilalui oleh Rasulullah s.a.w. di gua Hira', Jabal Nur. Begitu juga dengan Syeikh Abdul Qadir Jilani, Imam Al-Ghazali dan Wali Songo.

Ibarat Kem Motivasi Iman, suluk membina semangat beribadah secara individu, mengikhlaskan diri berzikir tanpa disuruh, dan menahan sabar lapar dan dahaga berpuasa. Dengan kos yg minimum dan dibawah bimbingan Guru Mursyid, kesan yang didapati berdasarkan sejauh mana tumpuan seseorang kepada Allah. Mungkin cepat dan mungkin lambat. Tetapi kebiasaannya ia tetap ada kesan ke arah kebaikan.

Beruzlah (menyendiri) dari masyarakat yang sedang tenggelam dengan zulmat (kegelapan maksiat) memberi peluang kepada hati bersinar, mengkoreksi diri , membetulkan hati dan perbuatan agar bertepatan dengan kehendak Syariat. Merehatkan diri dari maksiat harian dan menyedarkan diri tentang halal dan haram dalam kehidupan seharian.

Sebelum masuk suluk saya rasa "Kalau aku mati hari ini, beginilah rasanya kehidupan baru di alam kubur. Sunyi sepi dari kesibukan dunia. Dunia tetap akan sibuk tanpa aku. Yang terpampang hanyalah dosa dan kelalaian silam yang perlu di sesali. Tetapi, sekarang aku masih hidup dan Tuhan masih lagi beri peluang kepadaku memperbaiki ibadahku". Jangan lalai lagi.................!!!

Wallahu A'lam. Hanya semata-mata limpah kurnia dan rahmat dari Allah Ta'ala.

2 comments:

  1. Assalamualaikum.

    Saudara tidak berkerja ker atau bercuti?

    Bercuti daripada dosa.

    ReplyDelete