05 February 2009

SEBAB IBLIS DILAKNAT


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Selawat dan salam buat Rasulullah s.a.w.

Apabila Tuhan memerintahkan semua malaikat sujud kepada Adam a.s. semua malaikat bersujud kecuali Iblis. Selesai sujud, malaikat bangun dan terperanjat dengan tindakan iblis yg tak menyesal atas keengganan dan langsung tidak rasa bersalah. Kemudian Tuhan menyuruh utk kali ke-2 semua malaikat bersujud kpd Adam a.s. Malangnya iblis tetap enggan, bongkak dan tidak rasa bersalah malah sombong. 

Setelah malaikat bangun dari bersujud, mrk lihat tubuh iblis ditukar oleh Allah kepada bentuk babi yg hina, busuk, kotor lagi menjijikkan berbanding sebelum ini yg tampan, bersayap, cantik, kemas, wangi, bersinar-sinar, banyak ilmu, kuat beribadah, ibarat burung merak, menjadi penghulu diantara malaikat . 

Lalu Jibril dan Mikail menangis sambil berkata kpd Tuhan "Wahai tuhanku, kami takut tidak terlepas daripada tipudayaMu".

Pengajaran: Iblis dilaknat sebab
1. Tidak rasa bersalah buat dosa 
2. Enggan ikut perintah Tuhan
3. Sombong dengan kejadiannya yg hebat
4. Enggan bertaubat walaupun buat salah kali ke-2
5. Rasa putus asa dari rahmat Tuhan

Diceritakan, setiap setelah 100ribu tahun iblis diseksa dalam neraka, Tuhan temukan dia dengan Nabi Adam a.s. lalu disuruh sujud kepadanya. Tetapi iblis tetap enggan sujud. Lalu disambung seksaannya dengan ditambah 70 kali ganda lebih berat siksaannya.

Sedangkan Nabi Adam a.s. apabila sedar telah langgar perintah Tuhan, baginda bertaubat sambil menangis selama 40 tahun. Penyesalan dan tawadhuk hinggalah Tuhan ampunkan dosa baginda.

Kita bagaimana? Brp bnyk dosa yg kta buat seharian? Adakah kita menyesal? Adakah kita ulangi lagi dosa itu? Semaklah diri sendiri agar tidak menyerupai perangai iblis.

Imam Ghazali kata "Setiap maksiat yg berpunca dari sifat sombong dan bongkak, tidak ada harapan utk diampuni."

Wallahu A'lam. Hanya semata-mata limpah kurnia dan rahmat dari Allah Ta'ala.

No comments:

Post a Comment